Dlaczego temperatura podania wina ma znaczenie?

wino

Sztuka picia wina to nie tylko rozpoznawanie różnych odmian, szczepów oraz krajów pochodzenia, ale również lista zasad, do których warto się stosować, aby doznania były jeszcze ciekawsze. Jedną z nich jest temperatura podawania trunku. I chociaż niektórym może wydawać się, że ten aspekt wcale nie ma takiego wielkiego znaczenia, to wytrawni sommelierzy przekonują, że wyróżniony czynnik istotnie wpływa na smak i wyczuwane nuty. W tym artykule dowiesz się, jak podawać poszczególne wina oraz dlaczego to takie ważne.

Wino – jaka temperatura będzie odpowiednia?

Decydując się na podanie wina na domowym przyjęciu, na tarasie w ogrodzie lub poza domem, np. na pikniku, koniecznie zadbaj o odpowiednią temperaturę. A to z tego powodu, że alkohol zawsze smakuje lepiej chłodny niż ciepły. Dlatego też takie jest podawane w eleganckich restauracjach.

Ochłodzenie trunku wpływa pozytywnie na wyczuwanie subtelnych nut smakowych. Sommelierzy uważają, że wino w temperaturze powyżej 18 stopni traci różnorodne walory. Oprócz tego niektóre rodzaje tego alkoholu, np. musujący o wiele trudniej otworzyć bez rozlania, jeżeli nie zostało poprawnie schłodzone. Zastanawiając się, jaka temperatura będzie odpowiednia, warto kierować się rodzajem wina. Czasami można również spojrzeć na etykietę, gdzie niektórzy producenci proponują właściwe warunki serwowania.

Wino czerwone – jaka temperatura?

Miłośnicy czerwonego wina wiedzą, że jest to doskonały wybór do różnorodnych dań mięsnych, a słodsze odmiany fantastycznie komponują się z deserami. Pięknie prezentuje się w kieliszku, odznaczając się bogatymi, ciemnoczerwonymi barwami w zależności od gatunku. Najpopularniejsze to: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Niektórzy mogą się jednak zastanawiać, jaka temperatura podania będzie dla nich najlepsza.

Mówi się, że najlepiej delikatnie schładzać wino czerwone przez około 30 minut przed rozlaniem do kieliszków. Perfekcjoniści zaś przekonują o idealnym przedziale, czyli od 12 do 18 stopni Celsjusza. Tak przygotowany trunek będzie cieszył zrównoważonym smakiem oraz idealnie wyczuwanymi nutami. Z pewnością zachwyci zarówno wytrawnych znawców, jak i amatorów. Warto zadbać również o odpowiednie kieliszki do wina czerwonego, czyli większej wielkości, z dużą czaszą, o wysokim szkle.

Białe wino – jaka temperatura?

Wielbiciele białego wina wybierają je do owoców morza, białego mięsa i desek serów. Gatunki takie jak: Pinot gris, Chardonnay czy Sauvignon Blanc są o wiele lżejsze niż wyżej wymienione wina czerwone. Do nich można niejako zaliczyć również trunki musujące np. Prosecco, Moscat lub Lambrusco wybierane najczęściej do różnorodnych toastów.

W przypadku wina białego temperatura podania stanowi absolutnie obligatoryjny czynnik – musi być odpowiednio schłodzone, a najlepiej, jeśli przechowywane jest w lodówce. Mówi się, że można je stamtąd wyciągnąć dopiero 30 minut przed podaniem, aby mogło odpowiednio zaprezentować swoje walory smakowe i zachwycić gości. W przypadku win musujących jest to przedział od 6 do 8 stopni Celsjusza, a pozostałych waha się od 10 do 15 stopni.

Wybierając je jako trunek na następne przyjęcie, warto zadbać jeszcze o odpowiednie szkło, czyli kieliszki do wina białego, które charakteryzują się mniejszymi gabarytami oraz węższą czaszą. Natomiast musujące odmiany najlepiej podawać w wysokich i smukłych kieliszkach do szampana.

Kilka słów na podsumowanie

Sztuka sommelierstwa wymaga zapoznania się z różnorodnymi zasadami wiążącymi się z serwowaniem i spożywaniem szlachetnych win. Każdy miłośnik tego typu trunków powinien mieć w swoim domu profesjonalną winiarkę, czyli urządzenie chłodzące alkohol, w którym istnieje możliwość dostosowania temperatury chłodzenia. Można ją znaleźć pod linkiem: https://gastrosklep.pl/chlodnictwo/winiarki.

Chociaż przygotowanie wina nie jest niczym trudnym w domu, to może być problematyczne w przypadku przyjęć na świeżym powietrzu, a także romantycznych pikników. Aby właściwie przetransportować i przechować trunek, warto zaopatrzyć się w przenośne torby termoizolacyjne, które pomogą utrzymać odpowiednią temperaturę.